Du ska göra som jag säger åt dig!

När vi anser att någon gör fel straffar vi beteendet med något som denne tycker är negativt eller tråkigt. Visserligen kan det påverka kommande handlingar så de blir som vi vill men det kommer aldrig vara en bra lösning för att få igenom vår önskan. Det är en lösning, men som sagt är den inte bra. 

Varken människor eller djur utför varken positiva eller negativa handlingar eller beslut utan att det finns någon grund för att göra det man gör. Dyker ett oönskat beteende upp finns det alltid en orsak och det är den vi måste försöka hitta för att försöka förändra någons beteende. 

Jag hör ständiga hot mot exempelvis barn, det kan vara kommentarer som säger att "om du inte gör det, si eller så kommer detta hända". Ett, att en diskussion dyker upp om att göra något betyder att det finns en motgång som gör att motparten inte riktigt vill göra det som du vill. Två, konsekvensen av att inte göra det som motparten blir tillsagd att göra kommer innebära något som denne upplever som negativt. 

Vi är människor, vi väljer den korta vägen, det som är enklast för stunden. Det vi inte inser är att när vi påverkar andra på detta sätt får vi visserligen vår vilja igenom, men vi löser inte problemet i sig och därför kommer vi än en gång förmodligen att hamna på samma ruta igen vid senare tillfälle. Dessutom blir inte handlingen gjord utifrån egen vilja utan av tvång och det är heller aldrig bra. 

När människor upplever att de själva får välja hur eller vad de vill göra så utför de sina uppdrag med större engagemang än när de är tvungna att genomföra det för att någon annan sagt åt dem. 

Med de orden sagda vill jag trycka lite extra på att vi bör fundera en extra gång varför både människor och djur gör som dom gör och gå till botten med problemet istället för att lösa det kortsiktigt. Om vi bygger trygga relationer och försöker se vad det är som gömmer sig bakom argumenten så kommer vi också kunna påverka resultatet av andra människors handlingar. 
Hanna Rebecka Madelaine Skogsberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0