Gamla årets sist dag

Nytt år, nya förväntningar, nya krav, nya möjligheter. Jag hade inga konkreta löften förra året, bara en önskan om att jag skulle vara stark och modig nog att bli en mjukare person som vågar visa människor hur mycket jag tycker om dom och att våga ge andra mer utrymme och även lyfta andra människor. Jag är på god väg, det har kostat en del har jag dock märkt, när man visr sig som snäll och godhjärtad kan man ofta bli trampad på och sårad. 
 
Jag är en människa med mycket känslor, en HSP, highly sensitive person (högkänslig person) vilket innebär att känslor jag har är extremt starka, egentligen kan vi göra det enkelt och sätta ett extra ord framför varje känsla för att föklara, exempelvis blir jag extremt glad istället för glad, extremt ledsen istället för bara ledsen osv, jag ser andra människor jag möter genom beteende och känslor, inte utseende och känner därför inte igen människor vid ett andra eller tredje möte, jag kan således heller inte säga vad denne hade för kläder på sig, för jag såg aldrig det, jag såg kroppsspråket, jag såg ögonen och jag hörde känslan i rösten. 
 
När man är så här som person är det lätt att bli sårad och därför bygger man troligtvis ofta upp en mur gentemot andra för att inte bli sårad då det gör så fruktansvärt ont eftersom känslorna man har till nära är så extremt starka. Behovet av att allt är som vanligt och att allt är bra är väldigt viktigt. 
 
Jag valde förra året att mjukna, att släppa på min hårda mur, att ta en risk att låta mig älska andra människor för att sen låta dom såra mig. Oavsett om det gör ondare när det gör ont är det värt varenda minut av smärta i hjärtat, för att på riktigt kunna känna känslan av tillit till andra människor och att älska dom är en enorm lättnad och frihet för själen. Mina relationer är idag väldigt ärliga och äkta, det finns inget utrymme för bitterhet längre, det finns ingen anledning att skärma av någon eller vara hård och orättvis. 
 
Det är först när man släpper fasaden och vågar känna och visa känslor man blir resekterad och älskad på ett helt annat sätt än när man har en hårdare ton. 
 
Det här året ska jag fokusera på att hålla mig på samma nivå som nu, jag ska hålla ett lugn inom mig samtidigt som jag kommer vara otroligt glad och energisk, jag kommer driva mina projekt med kärlek och passion och jag kommer se till att mina nära är trygga och vet hur mycket de är värda, det är nämligen fantastiska människor jag har att göra med!
 
Vänner, gott nytt år, jag älskar er!
Hanna Rebecka Madelaine Skogsberg

Tack till er!

Jag funderar ibland om jag föddes så här känslig och skör eller om det kommit mer med tiden? Jag vet sedan några år tillbaka att jag är en högkänslig person, de flesta känslor jag har tar oftast sin yttersta gräns, vilket vill säga att en glad Hanna är en överlycklig Hanna, en ledsen Hanna är en gråtande Hanna och en arg Hanna är en skogstokig Hanna! 

Människor som inte riktigt förstår mig vill säkert tro att jag överdriver en hel del när jag är glad eller att jag måste skärpa mig när jag blir ledsen över det andra kanske ser som småsaker. 

Mitt sinne är väldigt öppet för andras sinnesstämningar, vilket gör att en annan människa kan väldigt enkelt påverka mitt humör utan att jag egentligen vill det. 

Människor som står mig nära kan påverka mig otroligt mycket eftersom jag känner av deras humör gsbaka enkelt och därför är det extra viktigt att den skaran människor är världens bästa vänner och det måste jag ändå säga att jag har! Jag har tur att ha så fina vänner runt om mig som både förstår och finns till i alla lägen! 

Ni är helt klart underbara, tack för att ni står här vid min sida när det blåser storm i mitt huvud och jag har svårt att greppa tag om verkligheten och tack för att ni skrattar med mig när jag hamnar i lyckorusen och tack för att ni inte dömer mig när jag gråter över spilld mjölk och tag för att jag alltid får känna mig värdefull med er! Jag kan inte ha bättre människor runt mig än de som är i mitt liv just precis nu, jag älskar er! 
Hanna Rebecka Madelaine Skogsberg

Du ska göra som jag säger åt dig!

När vi anser att någon gör fel straffar vi beteendet med något som denne tycker är negativt eller tråkigt. Visserligen kan det påverka kommande handlingar så de blir som vi vill men det kommer aldrig vara en bra lösning för att få igenom vår önskan. Det är en lösning, men som sagt är den inte bra. 

Varken människor eller djur utför varken positiva eller negativa handlingar eller beslut utan att det finns någon grund för att göra det man gör. Dyker ett oönskat beteende upp finns det alltid en orsak och det är den vi måste försöka hitta för att försöka förändra någons beteende. 

Jag hör ständiga hot mot exempelvis barn, det kan vara kommentarer som säger att "om du inte gör det, si eller så kommer detta hända". Ett, att en diskussion dyker upp om att göra något betyder att det finns en motgång som gör att motparten inte riktigt vill göra det som du vill. Två, konsekvensen av att inte göra det som motparten blir tillsagd att göra kommer innebära något som denne upplever som negativt. 

Vi är människor, vi väljer den korta vägen, det som är enklast för stunden. Det vi inte inser är att när vi påverkar andra på detta sätt får vi visserligen vår vilja igenom, men vi löser inte problemet i sig och därför kommer vi än en gång förmodligen att hamna på samma ruta igen vid senare tillfälle. Dessutom blir inte handlingen gjord utifrån egen vilja utan av tvång och det är heller aldrig bra. 

När människor upplever att de själva får välja hur eller vad de vill göra så utför de sina uppdrag med större engagemang än när de är tvungna att genomföra det för att någon annan sagt åt dem. 

Med de orden sagda vill jag trycka lite extra på att vi bör fundera en extra gång varför både människor och djur gör som dom gör och gå till botten med problemet istället för att lösa det kortsiktigt. Om vi bygger trygga relationer och försöker se vad det är som gömmer sig bakom argumenten så kommer vi också kunna påverka resultatet av andra människors handlingar. 
Hanna Rebecka Madelaine Skogsberg

Jag skäms!

Jag kan bli så fruktansvärt ledsen när jag ser hur kortsiktigt vissa människor tenderar att tänka och hur deras vardag tycks vara fylld av negativitet och motgångar. 

Vi lever i en värld vi vet inte varar för evigt, människor och djur dör i både krig och svält men här i Sverige, vårt trygga Sverige har vi så stora problem med vardagen att vi inte gör mycket annat än att gnälla och prata illa om varandra. 

Jag skäms, jag skäms över mig själv som gråter när jag blir sårad av andras sätt att vara gentemot sina medmänniskor och jag skäms när jag ser mig omkring på människor vars tid är prioriterad till att klanka ner och såra andra människor. 

Vi borde veta bättre och vi borde förstå att tiden vi har är lånad tid, den kommer aldrig tillbaka och vi kan inte ändra det som redan skett men vi kan absolut förändra vår framtid och vårt sätt att förhålla oss till varandra. Om vi skulle ägna samma tid som vi pratar illa om varandra till att försöka åstadkomma något fint och roligt tillsammans skulle vi leva i mer frid och vi skulle bli lugnare i oss själva. 

Ändå kan jag inte förlåta mig själv och jag vet att jag tidigare sagt att man aldrig ska jämföra problem, men när jag tänker på att jag kan gråta över människors onda tankar och handlingar till vardags förstår jag hur bra vi egentligen har det. Vi borde vara mer tacksamma och dela med oss mer av de bra som vi har och dela mer glädje till de som behöver det. 

Jag kommer från och med nu försöka stöta bort allt negativt jag hör och tänka ännu mer öppet och sunt, det jag inte kan förändra kommer jag låta vara oförändrat och det jag kan påverka kommer jag göra så gott jag kan för. 

Har jag gjort en enda människa glad är vinsten totalt sett ovärderlig. 
Hanna Rebecka Madelaine Skogsberg

RSS 2.0